524909 - Algemene Begraafplaats
Alkmaar E 5959
Westerweg 250, 1815 JK te Alkmaar

Inleiding

BEGRAAFPLAATSTERREIN uit 1829-1830, hoofdonderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar. De oorspronkelijke aanleg van de begraafplaats bestond uit drie eilanden die door waterpartijen van elkaar gescheiden waren: links van de als geloofsscheiding fungerende centrale waterpartij twee kleine ronde eilanden bestemd voor protestanten en in de rechter helft een groot eiland met een ingesnoerde ovaalvorm voor katholieken.

N.B. De uit 1950 daterende aula bij de ingang maakt geen deel uit van de bescherming.

Omschrijving

Op een nagenoeg vierkant terrein van ruim 200 bij 200 meter aangelegde begraafplaats die voorbij het monumentale poortgebouw door een slingerende en diepliggende waterpartij in twee gedeelten wordt gescheiden. In het voor protestanten bestemde linker deel (ZW) zijn de twee ronde eilanden nog herkenbaar, onder meer door geringe hoogteverschillen en de vorm van de waterpartij. Ook hebben beide "eilanden" nog steeds rondom een pad. De oorspronkelijke vorm van het voor katholieken bestemde rechter deel (NO) is minder duidelijk herkenbaar. De aan de centrale waterpartij grenzende zuidrand van dit grafveld heeft nog wel de oorspronkelijke gebogen vorm. De graven binnen de drie eilanden zijn sinds de aanleg in rechte rijen gelegd. Van de twee kneppelbruggen over de centrale waterpartij vormt de voorste de verbinding tussen beide begraafplaatsdelen.

Waardering

Het begraafplaatsterrein is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar en als kenmerkend voorbeeld van een in Engelse landsschapsstijl ontworpen begraafplaats uit het tweede kwart van de 19de eeuw.

Engelse Landschapsstijl

Zocher jr, J.D. ; Noord-Holland