Complexgegevens

Complexnummer
524909

Omschrijving

Inleiding

Complex Algemene Begraafplaats Alkmaar uit 1829-1830, bestaande uit drie onderdelen: een aan de westzijde van de Westerweg gesitueerd BEGRAAFPLAATSTERREIN, een reeds als rijksmonument beschermd POORTGEBOUW MET TWEE DIENSTWONINGEN (monumentnr. 7465) en tussen deze drie aan de Westerweg gelegen gebouwen een uit 1860 daterend BEGRAAFPLAATSHEK. De in Engelse landschapsstijl aangelegde begraafplaats is vermoedelijk ontworpen door (landschaps)architect J.D. Zocher jr. (1791-1870). De begraafplaats wordt van de Westerweg gescheiden door een gietijzeren hek met aan beide uiteinden een dienstwoning en in het midden een monumentaal poortgebouw dat geplaatst is in de zicht-as van de Prinses Julianalaan. Het neoclassicistische poortgebouw en de twee dienstwoningen zijn reeds rijksmonument.

Omschrijving

Het aan de rand van de Alkmaarderhout gelegen complex Algemene Begraafplaats Alkmaar bevat drie afzonderlijk te beschermen onderdelen: het ten westen van de Westerweg en in de as van de voormalige Doodenweg (nu: Prinses Julianalaan) gesitueerde begraafplaatsterrein, het reeds als rijksmonument beschermde neoclassicistische poortgebouw met de twee bijbehorende dienstwoningen aan de Westerweg, en het hek tussen deze drie gebouwen. Het middenvoor in de as van de Prinses Julianalaan gelegen poortgebouw en de op circa 60 meter ter weerszijden daarvan gelegen dienstwoningen zijn grotendeels opgetrokken in gepleisterde baksteen en hebben een hoogte van één bouwlaag onder een flauwhellend zadeldak. De tussenliggende erfscheiding langs de Westerweg bestaat uit een ijzeren hek op een gepleisterde voeting met hardstenen bovenrand.

Waardering

Het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar bestaande uit een vroeg 19de-eeuwse begraafplaats met poortgebouw, twee dienstwoningen en een begraafplaatshek, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van een aanleg in Engelse landschapsstijl met bouwkundige onderdelen in neoclassicistische trant. De begraafplaats is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering aan de rand van de Alkmaarderhout in de as van de Prinses Julianalaan.