524909 - Algemene Begraafplaats
Alkmaar E 5959
Bij Westerweg 250, 1815 JK te Alkmaar

BEGRAAFPLAATSHEK uit 1860, onderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar.

Omschrijving

Het circa 2,40 meter hoge hek dat het poortgebouw over een afstand van 60 meter verbindt met de twee dienstwoningen is samengesteld uit witgepleisterde pijlers op een onderlinge afstand van 10 meter, waartussen een lage witgepleisterde bakstenen voeting met een hardstenen bovenrand. De ongeveer 2,60 meter hoge vierkante pijlers zijn voorzien van een hardstenen deksteen in de vorm van een flauwhellend tentdak. Het gietijzeren hek bestaat uit zware, op de voeting rustende spijlen in de vorm van een omgekeerde toorts. De spijlen worden onderaan met elkaar verbonden door een smeedijzeren staaf en bovenin door een omcirkeld eikenblad. Het hekdeel tussen twee pijlers wordt door twee zwaardere hoofdspijlen in drieën onderverdeeld. De hoofdspijlen hebben de vorm van een gecanneleerde en door een granaatappel bekroonde zuil voorzien van een kapiteel met bladmotief.

Waardering

Het begraafplaatshek is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek Algemene begraafplaats