Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524929
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Villa Holland
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
10923/1
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alkmaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Alkmaar
X-Y coördinaat: 
111548 - 515805

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

(Voormalige) DOKTERSWONING met praktijkruimte "Villa Holland" uit 1907 gebouwd in neorenaissancestijl naar ontwerp van de architect J.A.G. van der Steur. Het pand is gesitueerd op de hoek van de Nieuwlandersingel en de Emmastraat.

Omschrijving

Het pand heeft een winkelhaakvormige plattegrond en is opgetrokken in bruine baksteen onder een samengestelde kap met rode Hollandse pannen. Het voorste gedeelte aan de Nieuwlandersingel telt twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak en het achterste deel één bouwlaag onder een zadeldak waarvan de noklijn evenwijdig ligt aan de Emmastraat. De vensters zijn grotendeels uitgevoerd met kruiskozijn, kleine roedenverdeling in de bovenlichten en met rode zandlopers beschilderde luiken voor de onderramen. Boven de begane grondvensters rondbogen met siermetselwerk in de spaarvelden en boven de verdiepingvensters strekken met (kunst)stenen aanzet- en sluitstenen. De overstekende gootlijst rust op klossen.

In de asymmetrische gevel aan de Nieuwlandersingel rechts een vensteras die eindigt in een trapgevel met door een sierbol bekroonde toppilaster op een console met leeuwenkop die dient als sluitsteen van de segmentboog boven het kleine kruisvenster van de zolder. Het onderste deel van de rechter gevelhoek is afgesnoten en bevat een klein venster onder een tromp. In het midden van de gevel een natuurstenen reliëf waarop een leeuw met wapenschild en de tekst "Holland 1907" staat afgebeeld. In de afgesnoten hoek links een vensteras die wordt geflankeerd door een vensteras in de gevel aan de Nieuwlandersingel en in de gevel aan de Emmastraat. Ter hoogte van de aansluiting van het hoge en lagere bouwvolume aan de Emmastraat een uitgebouwd deels afgesnoten entreeportaal onder een schilddakje. De getoogde geverniste deur wordt geflankeerd door bakstenen pilasters met zandstenen sierbanden en kapitelen die een natuurstenen hoofdgestel ondersteunen. Links naast de deur een een klein venster met gekleurd glas-in-lood. Rechtsboven de entree een verdiepingvenster met roedenverdeling en in het dakschild een dakkapel onder steil tentdakje met sierbekroning. Links van de entree een trapgevel met beganegronds twee kruisvensters en in de geveltop een venster met openslaande ramen en smalle bovenlichten. De trapgevel is vergelijkbaar gedetailleerd als die aan de Nieuwlandersingel met in de geveltop een door een sierbol bekroonde toppilaster op console met leeuwenkop. Links van de trapgevel het praktijkgedeelte met een deur en driedelig venster met kleine roedenverdeling in een iets terugliggend geveldeel onder brede latei. In het dakschild een eenvoudige dakkapel met twee vensters.

INTERIEUR. Van het oorspronkelijke interieur uit de bouwtijd resteert onder meer op de begane grond de hal met in groene geglazuurde baksteen uitgevoerde kolommen en rondbogen, cassetteplafonds in de kamers-en-suite en enkele marmeren schouwen en betegelde haardpartijen.

Waardering

De voormalige dokterswoning met praktijkruimte "Villa Holland" uit 1907 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en uitwendig grotendeels gaaf voorbeeld van een stadsvilla in neorenaissancestijl uit het oeuvre van de architect J.A.G. van der Steur. Het pand heeft tevens situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging langs de zuidrand van de Singelgracht van Alkmaar.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaEmmastraat1091814 DPEmmakwartierAlkmaar
NeeEmmastraat1111814 DPEmmakwartierAlkmaar

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Dokterswoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AlkmaarF1790

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissancestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Stadsvilla

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19071907exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Steur, J.A.G. van der ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur