Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524966
Complexnummer
522403 - Groenendaal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82723/105
Kadastrale aanduiding
's-Hertogenbosch L 351
's-Hertogenbosch L 465
's-Hertogenbosch L 474
's-Hertogenbosch L 466
Herven 1, 5231 LA te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Inleiding.

GRAFMONUMENT van J.P.F. van der Meulen-Heuvelmans (+ 1907) en H. J. van der Meulen (1850-1915). In 1907 opgericht in Neo-gotische vormen naar een ontwerp van het uit 's-Hertogenbosch afkomstige beeldhouwersatelier M. van Bokhoven en Zn. Het graf is gelegen ten oosten van de bisschopskapel, pal ten zuiden van het familiegraf van De Gruyter in sectie 21-11-01-23.

Omschrijving.

Rechthoekige graftombe met stèle. Liggende hardstenen omlijsting met lage, piramidaal bekroonde, vierkante hoekzuiltjes. De grafplaat met inscripties is iets aflopend en op de hoeken geornamenteerd met bladwerk. Stèle met gestileerde driepasomlijsting en bekroond met een geornamenteerd kruis. In de stèle bevindt zich een witmarmeren inlegplaat met daarop een afbeelding van de wederopgestane Christus met geheven rechterhand en kruisbanier in de linkerhand. De stèle heeft aan de onderzijde het opschrift: "Wie in mij gelooft heeft het eeuwige leven". De signatuur bevindt zich rechtsvoor op de hardstenen omlijsting.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf is van belang vanwege de plaats die de sculptuur inneemt binnen het oeuvre van de Bossche beeldhouwer M. van Bokhoven.

Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de toegepaste neogotische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522403. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1907
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Bokhoven van, M. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker