's-Hertogenbosch L 474
's-Hertogenbosch L 351
's-Hertogenbosch L 466
's-Hertogenbosch L 465
Herven 1, 5231 LA te 's-Hertogenbosch

Inleiding.

GRAFMONUMENT, familiegraf met grafkelder voor J.W.R. van Gulick (1838-1900), diens vrouw H.J.M. Luijckx (1831-1913), twee broers van Van Gulick en de echtgenote van één van hen. Het obelisk-vormige monument werd in 1900 vervaardigd door H.C. Dobbe en Van Pelt. Het bevindt zich aan de oostelijke zijde van de bisschopskapel in sectie 21-11-01-12.

Omschrijving.

Grafmonument op vierkante grondslag omgeven door rechthoekige hardstenen voetplaat en met van uitspringende banden voorziene hardstenen hoekpaaltjes. Oorspronkelijk werden deze paaltjes verbonden door, inmiddels verdwenen, omheiningskettingen. De bronzen ogen om de kettingen in te bevestigen zijn nog wel aanwezig. Het grafmonument heeft een zich verjongend basement met daarboven aan drie zijdes in reliëf aangebrachte plaquettes met inscripties. Boven de frontale plaquette is in reliëf het familiewapens met helm aan de bovenzijde aangebracht. Dit wordt afgesloten door een rondboog. Hierboven verheft zich de eigenlijke obelisk die naar boven een kleine entasis heeft. Aan de voorzijde is de obelisk voorzien van een in reliëf aangebracht kruis, omgeven door palm- en olijftakken. De signatuur is rechtsonder op de voetplaat aangebracht.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf is van belang vanwege de plaats die de sculptuur inneemt binnen het oeuvre van de Bossche architect/beeldhouwers H.C. Dobbe en Van Pelt.

Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de toegepaste eclectische vormgeving. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe

Pelt van ; Noord-Brabant