Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524981
Complexnummer
522403 - Groenendaal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82720/118
Kadastrale aanduiding
's-Hertogenbosch L 466
's-Hertogenbosch L 465
's-Hertogenbosch L 351
's-Hertogenbosch L 474
Herven 1, 5231 LA te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Inleiding

GRAFMONUMENT en familiegraf voor de familie van J.C. Meuwese (1816-1894) en diens echtgenote M.E. Moonen (1823-1886). Het graf is in 1886 in Eclectische vormen opgetrokken, naar alle waarschijnlijkheid door J. Bolsius en is gelegen aan de westelijke zijde van de bisschopskapel in sectie 21.

Omschrijving

Het hardstenen grafmonument bestaat uit twee delen: een rechthoekige grafplaat met de inscriptie "grafkelder" en een daarnaast gelegen tombe met aan het hoofdeinde een opbouw met kruisbekroning. Het graf wordt omgeven door hardstenen voetplaten met vier hoge paaltjes op de hoeken en vier lage paaltjes daartussenin. Alle paaltjes zijn met elkaar verbonden door ijzeren schakelkettingen. De tombe is afgeschuind en heeft gecanneleerde consoles waarop de van inscripties voorziene grafplaat rust. Aan het hoofdeinde van de grafplaat is de opbouw geplaatst bestaande uit een sokkel met kruisbekroning. De sokkel zwenkt iets in en heeft aan de voorzijde een witmarmeren plaat met als inscriptie "Wees gegroet o kruis mijn enige hoop". Het geornamenteerde kruis is voorzien van driepassen aan de uiteinden.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologsiche ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de hoge kwaliteit van de toegepaste eclectische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522403. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1886
1886
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Bolsius, J.H.H. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur