525069 - Boerderijcomplex
Zevenhuizen C 5011
Eendrachtsdijk 4, 2761 AT te Zevenhuizen

Inleiding

BOERDERIJ van het type langhuis gebouwd in 1898 in Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van een agrarisch complex.

N.B. De ten zuiden van de boerderij aangebouwde schuur is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Boerderij op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband) onder een zadeldak met gesmoorde tuile-du-Nordpannen. Boven de voorgevel wordt het dakoverstek gedragen door houten consoles en is een gesneden voorschot aangebracht voorzien van een makelaar eindigend in een windvaan.

De voorgevel is rijkelijk gedecoreerd met een getrapt fries langs de dakrand, kunststenen sierbanden en een gepleisterde plint met schijnvoegen waarin een keldervenster met luiken geplaatst is. De gevel is symmetrisch van opbouw bestaande uit een middenrisaliet dat geaccentueerd wordt door vertikale kunststenen sierbanden. Hierin is de entree geplaatst die bestaat uit een paneeldeur met sierroosters onder een glas-in-lood bovenlicht. De ingang is bereikbaar via enkele stoeptreden. Aan weerszijden van de entree is een venster met luiken geplaatst. De muuropeningen op de begane grond zijn langs de bovenzijde voorzien van een segementboog met aanzet- en sluitstenen en een boogtrommel gevuld met mozaiek. Ter plaatse van de zolderverdieping is een groot venster in het risaliet geplaatst geflankeerd door een klein venster. In de top bevindt zich een rondboogvormig venster. Deze muuropeningen zijn geplaatst onder strekken met aanzet- en sluitstenen.

De linker zijgevel (zuid) heeft ter plaatse van het woonhuis drie vensters met luiken en glas-in-lood bovenlichten en een deur onder een bovenlicht. Het in het verlengde daarvan gelegen bedrijfsgedeelte bezit drie segmentboogvormige stalvensters en een deur onder een tweeruits bovenlicht waarboven een als dakkapel uitgevoerd hooiluik geplaatst is onder een iets overstekend zadeldak. Het hooiluik heeft een keperboogvormig bovenlicht en een eenvoudige classicistische omlijsting. Tegen deze gevelzijde zijn muurankers bevestigd. De goot wordt gedragen door gietijzeren klampen. De rechter zijgevel (noord) is voorzien van twee vensters met luiken onder een glas-in-lood bovenlicht en twee keldervensters met luiken. Tegen deze gevelzijde is een modern tussenlid geplaatst dat de boerderij met het zomerhuis verbindt. In het stalgedeelte zijn twee staldeuren en twee stalvensters geplaatst.

De achtergevel van de stal is gepleisterd en blind.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een boerderij van een streekeigen type en met een daarbij behorende verschijningsvorm.

- als voorbeeld van een boerderij in Traditioneel Ambachtelijke stijl met elementen uit de Chaletstijl. De boerderij is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

- vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het agrarische complex met gebouwde en landschappelijke elementen en is beeldbepalend gelegen aan de rand van het centrum van Zevenhuizen.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij