Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een BOERDERIJ van het type langhuis met ZOMERHUIS en WAGENSCHUUR. De boerderij werd in 1898 in Traditioneel Ambachtelijke stijl l met elementen uit de Chaletstijl gebouwd, ter vervanging van een op dezelfde plaats gelegen en afgebrande boerderij. Het zomerhuis is ouder en dateert nog van voor genoemde brand. Bij het complex hoort een smeedijzeren HEK.

N.B. De ten zuiden van de boerderij aangebouwde schuur is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het complex ligt aan de rand van het oude centrum van Zevenhuizen op een door sloten omgeven terrein. Het complex ligt iets van de weg teruggerooid zodat een diepe voortuin kon ontstaan. De boerderij en het naastgelegen zomerhuis staan met de noklijn haaks op de weg, naar het oosten gericht. De wagenschuur staat ten zuiden van de boerderij, eveneens met de nok haaks op de weg. Het erf is langs de noordzijde beplant met bomen, op het zuidelijke gedeelte ligt een moestuin, achter de boerderij (west) is een boomgaard aangeplant. Waarschijnlijk was het erf vroeger toegankelijk via de achterzijde van de boerderij getuige een hek dat toegang naar het erf biedt.

Waardering

Het complex van boerderij, zomerhuis, wagenschuur en hek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een agrarisch bedrijf met kenmerkende en streekeigen bebouwing.

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeelden van karakteristieke erfbebouwing in Traditioneel Ambachtelijke stijl met elementen uit de Chaletstijl.

Het complex is gaaf in opzet en in onderdelen.

Het complex heeft ensemblewaarde als geheel van ruimtelijk en functioneel gerelateerde onderdelen.

Het complex is beeldbepalend gelegen aan de rand van het oude centrum van Zevenhuizen en heeft als zodanig stedenbouwkundige waarde.