525083 - Boerderijcomplex
Mijnsheerenland F 776
Blaaksedijk 252, 3271 LR te Mijnsheerenland

Inleiding

Het WOONHUIS behorende tot het boerderijcomplex Blaaksedijk 252 is gebouwd voor de familie De Jongh 1934 en is een voorbeeld van Interbellum-architectuur in de boerderijbouw. Het naar een ontwerp van architect Van Vecht gebouwde pand is grotendeels in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven, hoewel in het interieur zijn enkele wijzigingen hebben plaatsgevonden. Zo is van de kamer-en-suite één ruimte gemaakt. Aan het exterieur zijn enkele kleine veranderingen doorgevoerd. In de voordeur is het glas-in-lood vervangen door enkel helder glas, ter verbetering van de lichtinval. Aan de achtergevel is het balkon vernieuwd, alsmede de deur die toegang geeft tot het balkon. Ook is het keukenvenster vervangen.

Omschrijving

Het enigszins op een verhoging gelegen woonhuis heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond, met één bouwlaag onder een haaks op de dijk staand zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Een opgemetselde schoorsteen met kap bevindt zich op de nok aan de voorzijde. In beide dakschilden bevinden zich dakkapellen met plat dak. Het dak heeft een grote overstek, gemarkeerd door houten gootlijsten. Aan de voorzijde is een laag bordes geplaatst. Aan de rechter zijgevel bevindt zich een erker met plat dak. Aan de linker zijgevel en de achtergevel grenst het tussenlid met plat dak.

De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in halfsteens verband. In de gevels zijn veelal rechtgesloten, dubbel openslaande vensters aangebracht. De voordeur staat binnen een rondboog en is voorzien van een rondboogvormig bovenlicht. In de topgevel bevinden zich rondboogvormige en rechtgesloten vensters met glas-in-lood. Ook staat er een groot venster met glas-in-lood in het trapportaal aan de linker zijgevel van het pand.

De symmetrische voorgevel (noordzijde) is opgebouwd rondom de voordeur met voorgelegen bordes. Een bijzonder accent is het zeer kleine glas-in-loodraam ter plekke van de sluitsteen in de rondboog van de voordeur. Hierboven bevinden zich in de gevel twee smalle vensters met glas-in-lood. Aan weerszijden van de voordeur bevinden zich vensters, die geheel naar de zijkanten zijn geplaatst en enkel door een met natuursteen beklede hoekpilaar worden ondersteund. In de top van de gevel staan verder twee vensters. De asymmetrische achtergevel is voorzien van vijf verschillende gevelopeningen, waarvan enkele vervangen zijn. Linksonder bevindt zich een schuifpui, rechtsonder een keukenvenster, linksboven een enkel rechthoekig venster en rechtsboven een balkondeur. Geheel bovenin staat een spitsboogvormig venster.

De asymmetrische linker zijgevel grenst geheel links aan het tussenlid. De gevel bevat twee rechtgesloten vensters met daartussen twee kleine rechtgesloten vensters, behorend bij het toilet en de trappartij. Op het dak staat een brede dakkapel met plat dak waarin zich drie vensters bevinden met glas-in-lood decoratie.

De asymmetrische rechter zijgevel bevat een rechtgesloten venster geheel links en een erker met plat dak, die risaleert ten opzichte van het rechter deel van de gevel. De erker is voorzien van overstekken waarin houten rolluiken zijn aangebracht.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde als onderdeel van een bijzondere, karakteristieke schakel in de ontwikkeling van de landelijke bouwkunst en als een goed voorbeeld van Interbellum-architectuur en vanwege de samenhang tussen in- en exterieur. Het huis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de schuur en vanwege de ligging ten opzichte van de Blaaksedijk. Het huis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Voorhuis(M)

Interbellum-architectuur