Complexgegevens

Complexnummer
525083

Omschrijving

Inleiding

Het boerderijcomplex voor gemengd bedrijf aan de Blaaksedijk 252 in Binnenmaas is gebouwd in twee fasen in 1934 en 1938 en is een gaaf voorbeeld van Interbellum-architectuur. De boerderij is gebouwd in opdracht van de familie De Jongh, naar een ontwerp van Van Vecht, een architect te Barendrecht. De nieuwbouw werd noodzakelijk nadat de boerderij aan de Blaaksedijk was getroffen door bliksem en gedeeltelijk uitbrandde. Omdat alleen het woongedeelte hierbij onbruikbaar was geworden werd eerst een woonhuis gebouwd. Vier jaar later werd in vergelijkbare stijl een Vlaamse schuur aan het complex toegevoegd. Deze schuur is voorzien van vakwerkkniespanten op voorstel van aannemer Krikke. Doel was het vergroten van de opslagmogelijkheden in de schuur. Opmerkelijk is dat slechts enkele jaren na de oplevering van de schuur de maaidorsmachine haar intrede deed en daarmee de traditionele opslag in de hoge tas van de Vlaamse schuur verving. Het complex bestaat uit een WOONHUIS en rechts daarvan een Vlaamse SCHUUR.

Omschrijving

Het complex is op enige afstand ten zuiden van de Blaaksedijk gesitueerd. Een weiland is tussen de boerderij en de dijk gelegen. Ter linker zijde van dit weiland bevindt zich een laan met kastanjebomen en beuken, die tot het deels met asfalt verharde erf leidt. Het woonhuis is in de noordwestelijke hoek van het erf geplaatst en is omgeven door een eenvoudige, ondiepe tuin met gazons. De schuur is ten opzichte van het woonhuis teruggelegen in de zuidoostelijke hoek van het terrein. Langs de linker zijgevel van de schuur voert een pad naar de achter de boerderij gelegen weilanden en akkers.

Het woonhuis en de schuur zijn met elkaar verbonden door een tussenlid met plat dak.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde als een bijzondere, karakteristieke schakel in de ontwikkeling van de landelijke bouwkunst en als een voorbeeld van een Vlaamse schuur met vrijstaand woonhuis en voorts als een goed voorbeeld van Interbellum-architectuur, vanwege de vernieuwingen die toegepast zijn in de spanten van de schuur en vanwege de samenhang tussen in- en exterieur. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk- functionele en visuele relatie tussen het woonhuis en de schuur en vanwege de ligging van de boerderij ten opzichte van de Blaaksedijk. Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.