525101 - Kantoorgebouw
Gorinchem A 6496
Bij Spijksedijk 8, 4207 GN te Gorinchem

Inleiding

ZES LANTAARNPALEN rondom het ontvangstgebouw dat in opdracht van de firma De Vries Robbé naar ontwerp van de architecten Merkelbach en Karsten in 1940 tot stand kwam. Het beton waaruit de lantaarnpalen bestaan is roterend gegoten; een fabricage methode die zelden werd toegepast.

Omschrijving

Zes ronde, taps toelopende betonnen lantaarnpalen waarvan twee met een grijze en vier met een lichtgroene kleur. De ronde arm eindigt in een ovale, overstekende kap.

Waardering

De zes lantaarnpalen behorend bij het voormalige ontvangstgebouw van de firma De Vries Robbé zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als onderdeel van de voormalige firma De Vries Robbé & Co die voor de gemeente een grote sociaal-economische betekenis had.

- vanwege de bijzondere vormgeving en materiaalgebruik.

- vanwege de ensemblewaarde in combinatie met het ontvangstgebouw.