Inleiding

Het complex bestaat uit een voormalig ONTVANGSTGEBOUW met bijbehorend SCHAFTLOKAAL en zes LANTAARNPALEN gebouwd in Functionalistische stijl. In opdracht van de staalfabrikant De Vries Robbé & Co. werd het complex waaronder ook een garage voor personenauto's en vrachtwagens en een fietsenstalling hoorden, in 1940 naar ontwerp van de architecten Benjamin Merkelbach en Ch. J.F. Karsten aan het bestaande fabrieksterrein toegevoegd. Merkelbach en Karsten worden, na naam te hebben gemaakt met strokenbouw in Amsterdam en de AVRO studio in Hilversum, in de tweede helft van de jaren '30 van de 20ste eeuw een van de belangrijkste architecten op gebied van fabrieksbouw. Beide architecten gelden als vertegenwoordigers van het Nieuwe Bouwen en maakten deel uit van de Amsterdamse groep De 8. Hun ideeën over de rationaliteit van de constructie sloot goed aan bij de producten die de firma De Vries Robbé leverde. Naast staalconstructies werden namelijk door het dochterbedrijf "Betondak", betonwaren geproduceerd die onder meer gebruikt werden ter vervaardiging van de lantaarnpalen. Ontvangstgebouw en lantaarnpalen waren derhalve ook een demonstratie van de eigen waren. Geheel in de trant van het Functionalisme volgt de vorm van het ontvangstgebouw de functie. In tegenstelling tot overwegend lage panden van de voormalige fabriek, had het ontvangstgebouw een verdieping van waaruit het hele terrein overzien kon worden. Licht en lucht konden door de met glas ingevulde staalconstructie vrijelijk toetreden.

N.B. Bij het complex hoorde aanvankelijk ook een garage voor personenauto's en vrachtwagens en een fietsenstalling, deze zijn enkele jaren geleden gesloopt. De lantaarnpalen, het ontvangstgebouw en schaftlokaal werden in 1996 naar de overzijde van de Linge verplaatst.

Omschrijving

Het ronde ontvangstgebouw waaromheen de zes lantaarnpalen geplaatst zijn, ligt aan de noordzijde van de kern van Gorinchem aan een insteekhaven bij de ringweg.

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voormalig onderdeel van de fabriek van de firma De Vries Robbé & Co die voor de gemeente een grote sociaal-economische betekenis had en nationale bekendheid genoot.

- vanwege de functionalistische bouwstijl.

- als voorbeeld van een ontwerp uit het oeuvre van de architectencombinatie Merkelbach en Karsten.