525108 - Joodse begraafplaats
Gorinchem F 283
W. de Vries Robbéweg 10, 4206 AL te Gorinchem

Inleiding

METAHEIR-HUIS behorend bij de Joodse begraafplaats, gebouwd in 1935 naar ontwerp van Bauke van de Zijpp in een gematigde Expressionistische stijl.

Omschrijving

Eenlaags pand op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen (kettingverband) onder een gebogen zadeldak gedekt met gesmoorde Romaanse pannen.

Voorgevel (west) met in het midden een grote spitsboogvormige deur onder een strekkenboog met betonnen aanzet- en sluitstenen. Daarboven een Davidster en een rond venster.

In de rechter zijgevel (zuid) een venster met stalen kozijnen en een aanbouw met een deur onder een plat dak.

De achtergevel (oost) bezit eveneens een grote spitsboogvormige deur onder een strekkenboog met betonnen aanzet- en sluitstenen.

Waardering

Het metaheir-huis bij de Joodse begraafplaats is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een metaheir-huis behorend bij een Joodse begraafplaats.

- als voorbeeld van een metaheir-huis, vormgegeven in een Expressionistische stijl en als voorbeeld van een bouwwerk uit het oeuvre van de architect Bauke van der Zijpp. Het metaheir-huis is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

- vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het complex behorend bij de Joodse begraafplaats.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatsaula Joodse begraafplaats

Zijpp, Bauke van der ; Tjalling I