Inleiding

Complex bestaande uit een Joodse BEGRAAFPLAATS met METAHEIR-HUIS en HEK. De begraafplaats werd gesticht in 1814. Het hek dat toegang verschaft tot de begraafplaats is in 1882 door J.C.Mortier en Zonen uit Gorinchem vervaardigd en is waarschijnlijk van elders afkomstig. Het metaheir-huis werd in 1935 naar ontwerp van Bauke van de Zijpp gebouwd in een gematigde Expressionistische stijl.

Omschrijving

De begraafplaats ligt net buiten de bebouwde kom op een vierkant perceel, ingeklemd tussen de De Vries Robbéweg en de Th. Boomstraat en is vanaf de Arkelsedijk zichtbaar. De begraafplaats is bereikbaar via een pad aan de de Vries Robbéweg waaraan ook het hek en het metaheir-huis liggen.

Waardering

De Joodse begraafplaats met metaheir-huis en hek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een joodse begraafplaats en als herinnering aan de joodse gemeenschap en hun grafcultuur.

De onderdelen van de begraafplaats bevinden zich in de oorspronkelijke staat.

De joodse begraafplaats heeft ensemblewaarde als complex van functioneel en ruimtelijk aan elkaar gerelateerde onderdelen.