525108 - Joodse begraafplaats
Gorinchem F 283
W. de Vries Robbéweg 10, 4206 AL te Gorinchem

Inleiding

Het HEK bij de Joodse begraafplaats is in 1882 door J.C.Mortier en Zonen uit Gorinchem vervaardigd en is waarschijnlijk van elders afkomstig.

Omschrijving

Smeedijzeren hek bestaande uit spijlen met speerpunten geplaatst tussen twee gietijzeren hekpijlers met smeedijzeren vleugelstukken. Op de hekpijlers staan gevleugelde zandlopers. Boven het hek, tussen de pijlers een liggende balk met een smeedijzeren bekroning met spijlen en krullen.

Waardering

Het hek behorend bij de Joodse begraafplaats is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een hek vervaardigd door J.C.Mortier en Zonen uit Gorinchem en als gaaf voorbeeld van een hekwerk met funeraire motieven.

- vanwege de markering van de toegang tot de begraafplaats.

- vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de Joodse begraafplaats.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek Joodse begraafplaats

waarschijnlijk van elders afkomstig

Mortier en Zonen, J.C. ; Tjalling I