525112 - Algemene begraafplaats
Gorinchem F 870
W. de Vries Robbéweg 33, 4206 AK te Gorinchem

Inleiding

TOEGANGSHEK van de Algemene begraafplaats in Electische trant uit het midden van de 19de eeuw, geeft toegang tot het oudste gedeelte van de in 1829 gestichtte begraafplaats. Het bevindt zich op een damwand met duiker over de sloot langs de Vries Robbéweg.

Omschrijving

Het toegangshek bestaat uit twee gietijzeren pijlers met gevleugeld een zandlopermotief als bekroning, geplaatst op betonnen neuten. Tussen beide pijlers zijn twee smeed/gietijzeren, spijlen hekwerken met speerpunten geplaatst. De schuin tegen de damwand geplaatste lage hekwerken rusten op hardstenen neuten en bestaan uit vrij eenvoudige smeedijzeren spijlenhekwerken. Als balustrade zijn aan weerszijden van het oprijpad haaks op dit hekwerk smeedijzeren hekwerken met naar buiten gebogen uiteinden geplaatst. De hekken zijn voorzien van kruislings geplaatste spijlen en hebben een leuning met krulvormige beëindiging.

Waardering

Het Eclectische, 19de-eeuwse toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als vrij gaaf en karakteristiek onderdeel van het oudste deel van de begraafplaats, die stamt uit de begintijd van de aanleg van begraafplaatsen buiten de bebouwde kom.

- vanwege de hoge ensemblewaarde als functioneel en ruimtelijk onderdeel van de begraafplaats.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek Algemene begraafplaats Toegangshek van het oudste deel van de begraafplaats