Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525115
Complexnummer
525112 - Algemene begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82931/111
Kadastrale aanduiding
Gorinchem F 870
W. de Vries Robbéweg 33, 4206 AK te Gorinchem

Omschrijving

Inleiding

Het symmetrisch opgezette entreecomplex bij de Algemene begraafplaats is in 1908 in één geheel ontworpen in Hollandse Neo-Renaissancestijl ontworpen naar ontwerp van de gemeentearchitect S. Uden Masman. Hiervan is het zuidwestelijke bijgebouw de DIENSTWONING, die vrijwel spiegelbeeldig is aan de tegenovergelegen begraafplaatsaula.

N.B. de nieuwe dakkapel aan de achterzijde is van bescherming uitgesloten.

Omschrijving

Vrijstaande éénlaags bouwmassa op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met rode Tuile-du-Nordpannen en nokpironnen. De gevels zijn opgetrokken uit grauwe baksteen in kruisverband, waarbij de iets uitkragende plint wordt gedekt door een rollaag van oranje geglazuurde profielsteen. Rode baksteen is decoratief toegepast ter plaatse van de lisenen, het fries onder de goot en de schoorsteen. Hardsteen is gebruikt voor de lekdorpels en de als hoofdgestel uitgevoerden lateien, die op kleine sierblokjes in de vorm van consoles rusten. Tevens zijn hardstenen hoekblokjes gebruikt bij de plint, ter plaatse van de lisenen. De als hoofdgestel uitgevoerde, gecorniste gootlijsten en de dakkapel zijn van hout, evenals de vier pinakels op de gevelhoeken. De vensters zijn voorzien van T-schuiframen.

De voor- en achtergevel van de symmetrisch opgezette hoofdmassa hebben hoeklisenen. De voorgevel (zuidoost) heeft aan weerszijden van de middenas één venster. In het verlengde van de middenas bevindt zich een rijk versierde dakkapel met Neo-Renaissance-ornamentiek, voorzien van een raam met rondbogig bovenlicht. De wangen met cartouches en heraldisch motief en het rondbogig fronton met schelpversiering zijn bekroond met pinakels. De linkerzijgevel (zuidwest) en de achtergevel (noordwest) hebben elk één venster in het midden van de gevel. De symmetrische ingedeelde, drie venstereenheden brede, rechterzijgevel (noordoost) heeft links twee vensters en rechts één (vernieuwde) paneeldeur met getraliede ruit en bovenlicht. Het toegangshek sluit aan op het penant tussen de beide vensters.

INTERIEUR. De oorspronkelijke indeling grotendeels gehandhaafd met ondermeer in de woonkamer een schouw en ingebouwde kasten.

Waardering

De dienstwoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als karakteristiek onderdeel van een entreecomplex bij een begraafplaats in Hollandse Neo-Renaissancestijl uit het begin van de 20ste eeuw.

- vanwege de hoge ensemblewaarde en als functioneel en ruimtelijk onderdeel van de begraafplaats.

De dienstwoning is vrij gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525112. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1908
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Uden Masman, S. ; Tjalling I
architect / bouwkundige / constructeur