525112 - Algemene begraafplaats
Gorinchem F 870
W. de Vries Robbéweg 33, 4206 AK te Gorinchem

Inleiding

Het symmetrisch opgezette entreecomplex bij de Algemene begraafplaats is in 1908 in één geheel ontworpen in Hollandse Neo-Renaissancestijl ontworpen naar ontwerp van de gemeentearchitect S. Uden Masman. Hiervan is het noordoostelijke bijgebouw de BEGRAAFPLAATSAULA, die vrijwel spiegelbeeldig is aan de tegenovergelegen dienstwoning.

N.B. De aanbouw tegen de noordoostelijke zijgevel is van bescherming uitgesloten.

Omschrijving

Vrijstaande éénlaags bouwmassa op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met rode Tuile-du-Nordpannen en nokpironnen. De gevels zijn opgetrokken uit grauwe baksteen in kruisverband, waarbij de iets uitkragende plint wordt gedekt door een rollaag van oranje geglazuurde profielsteen. Rode baksteen is decoratief toegepast ter plaatse van de lisenen en het fries onder de goot. Hardsteen is gebruikt voor de lekdorpels en de als hoofdgestel uitgevoerde lateien, die op kleine sierblokjes in de vorm van consoles rusten. Tevens zijn hardstenen hoek- en sierblokjes gebruikt bij de plint, ter plaatse van de lisenen en boven de lateien. De als hoofdgestel uitgevoerde, omgecorniste gootlijsten en de dakkapel zijn van hout, evenals de vier pinakels op de gevelhoeken. De vensters zijn voorzien van T-schuiframen.

De voor- en achtergevel van de symmetrisch opgezette hoofdmassa hebben hoeklisenen. Bij de voorgevel (zuidoost) heeft aan weerszijden van de middenas één venster. In het verlengde van de middenas bevindt zich een rijk versierde dakkapel in Neo-Renaissance-ornamentiek, voorzien van een raam met rondbogig bovenlicht. De wangen en het rondbogig fronton met schelpversiering zijn uitgevoerd met pinakels. De linkerzijgevel (zuidwest) heeft links in de gevel een dubbele deur met glasruiten, voorzien van een tweeruitsbovenlicht. Links daarvan sluit het toegangshek aan op de gevel van de aula. Tegen de rechterzijgevel (noordoost) is in stijl een lage eenlaags aanbouw onder lessenaarsdak geplaatst, welke buiten de bescherming van rijkswege valt. In de achtergevel (noordwest) is één venster dichtgezet.

De begraafplaatsaula is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als karakteristiek onderdeel van een entreecomplex bij een begraafplaats in Hollandse Neo-Renaissancestijl uit het begin van de 20ste eeuw.

- vanwege de hoge ensemblewaarde en als functioneel en ruimtelijk onderdeel van de begraafplaats.

De begraafplaatsaula is vrij gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatsaula Algemene begraafplaats

Uden Masman, S. ; Tjalling I