525112 - Algemene begraafplaats
Gorinchem F 870
W. de Vries Robbéweg 33, 4206 AK te Gorinchem

Inleiding

Het bij de Algemene Begraafplaats behorende TOEGANGSHEK is in 1908 in Hollandse Neo-Renaissancestijl ontworpen door de gemeentearchitect S. Uden Masman. De hekpijlers van het toegangshek, dat is geplaatst tussen twee bijgebouwen, zijn in stijl opnieuw opgetrokken. De begraafplaats is toegankelijke via een damwand met duiker, voorzien van klinkerbestrating, die leidt naar het entreecomplex.

Omschrijving

Toegangshek bestaat uit twee hekpijlers, waartussen twee draaibare smeedijzeren hekwerken zijn opgehangen, uitgevoerd met spijlen en decoratieve regels. Bij de uit grauwe baksteen opgetrokken hekpijlers is zachtgele baksteen met een kruispatroon decoratief toegepast. Op een hardstenen dekplaat bevindt zich als bekroning een gevleugeld zandloper. Tussen de hekpijlers en de gevels van de bijgebouwen is op een uit grauwe baksteen opgetrokken borstwering met hardstenen dekplaat, een identiek smeedijzeren hekwerk geplaatst.

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als redelijk gaaf karakteristiek onderdeel van een entreecomplex bij de begraafplaats in Hollandse Neo-Renaissancestijl uit het begin van de 20ste eeuw.

- vanwege de hoge ensemblewaarde en als functioneel en ruimtelijk onderdeel van de begraafplaats.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek Algemene begraafplaats Toegangshek van het entreecomplex

Uden Masman, S. ; Tjalling I