525135 - Druivenmuren
Monster H 2906
Bij Poeldijkseweg 1, 2681 LT te Monster

Inleiding

DRUIVENMUUR, die noordelijke erfafscheding vormt van Poeldijkseweg 1, onderdeel van het complex van twee druivenmuren aan de Poeldijkseweg. De muur dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

N.B. Het noordelijk stuk druivenmuur aan de Poeldijkseweg is voor bescherming van ondergeschikt belang.

N.B. Het mestelwerk van de circa twee meter hoge muur heeft moderne invullingen aan de bovenkant en de pannenlaag verkeert in slechte staat.

Omschrijving

De uit 17 traveeën bestaande, door steunberen gelede, druivenmuur gelegen aan de Poeldijkseweg is tweeëneenhalve steen dik en circa twee meter hoog. Opgemetseld in rode steen in halfsteens verband. Gedekt onder een rode Hollands pan.

Waardering

De druivenmuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als element in de ontwikkelingsgeschiedenis van de Westlandse tuinbouw, die van nationaal belang is. De druivenmuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, gelegen in de typologie. De druivenmuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kas(M) Druivenmuur