Inleiding

Complex van twee DRUIVENMUREN die samen de westelijke en noordelijke erf- afscheiding van Poeldijkseweg 1 vormen. De westelijke muur ligt aan de Zwartendijk en is ouder dan die aan de Poeldijkseweg, vermoedelijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

N.B. Het noordelijk stuk druivenmuur aan de Poeldijkseweg is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Twee gemetselde druivenmuren, één langs Poeldijkseweg en één langs Zwartendijk. Deze laatste loopt mee met de kromming van de weg.

Waardering

De druivenmuren zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als element in de ontwikkelingsgeschiedenis van de Westlandse tuinbouw, die van nationaal belang is en voorts vanwege de architectuur- historische waarde, gelegen in de typologie. De druivenmuren hebben ensemblewaarde vanwege hun samenhang en een beeldbepalende waarde als onderdeel van de erfafscheiding van Poeldijkseweg 1. De druivenmuren zijn gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik.