525135 - Druivenmuren
Monster H 3953
Monster H 2906
Bij Poeldijkseweg 1, 2681 LT te Monster
Bij Zwartendijk 2, 2681 LM te Monster

Inleiding

DRUIVENMUUR, die de westelijke erfafscheiding vormt van Poeldijkseweg 1, gelegen langs de Zwartendijk, onderdeel van het complex van twee druivenmuren aan de Poeldijkseweg. De druivenmuur dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

Omschrijving

De onderbroken tweeëneenhalf steens dikke druivenmuur aan de Zwartendijk loopt mee met de kromming in de weg en is circa 150 meter lang. De circa twee meter hoge druivenmuur heeft schuin aflopende steunberen, een opgemetselde afdekking en is in de muurvlakken, tussen de steunberen afgestreken met cement.

Waardering

De druivenmuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als element in de ontwikkelingsgeschiedenis van de Westlandse tuinbouw, die van nationaal belang is. De druivenmuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, gelegen in de typologie. De druivenmuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kas(M) Druivenmuur