525160 - boerderijcomplex
Bernisse B 1588
Bij Schoutsweg 2, 3214 LM te Zuidland

Inleiding

De kleine WAGENSCHUUR behorende bij het complex Schoutsweg 2 te Bernisse is waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw. De wagenschuur is een voorbeeld van een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De schuur heeft niet of nauwelijks wijzigingen ondergaan, met uitzondering van het aanbrengen van een betonnen latei boven de linker wagendeur.

Omschrijving

De kleine wagenschuur staat in het verlengde van de voorgevel van de grotere wagenschuur, ten westen van deze schuur. Het object grenst aan de Zeedijk. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder een asymmetrisch zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. Het dak, dat met de nok evenwijdig aan de schoutsweg staat heeft goten die zijn voorzien van geprofileerde houten lijsten op klossen. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen in kruisverband.

In de symmetrische voorgevel (zuidzijde) zijn twee dubbele openslaande wagendeuren geplaatst, waarbij de linker gevelopening een betonnen latei heeft. Naast en tussen deze deuren zijn halfronde vensters aangebracht. De gevelopeningen zijn overspannen door grauwe bakstenen segmentbogen. De achtergevel is blind. De linker en rechter zijgevel zijn voorzien van enkele kleine halfronde vensters.

Waardering

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde.

-\tDe wagenschuur heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de agrarische bouwkunst op Voorne-Putten.

-\tDe wagenschuur heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

-\tDe wagenschuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen en vanwege de vrije ligging in het weide- en akker-landschap ten westen van Zuidland.

-\tDe wagenschuur is ook van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M) kleine wagenschuur