Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX voor gemengd bedrijf aan de Schoutsweg 2 in de gemeente Bernisse, gebouwd in 1880 en bestaande uit een BOERDERIJ met Vlaamse schuur met middenlangsdeel en woonhuis in het verlengde van de schuur, een grote WAGENSCHUUR, een kleinere WAGENSCHUUR, een KIEMSCHUUR en een SIERTUIN vóór het voorhuis van de boerderij. Het woonhuisgedeelte is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke Eclectische stijl. De Vlaamse schuur en de overige schuren zijn gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Omschrijving

Het boerderijcomplex is gesitueerd op een rechthoekig erf, dat aan de zuidzijde grenst aan de Schoutsweg en aan de westzijde aan de Zeedijk. Het erf is omzoomd door een haag met hier en daar hogere bomen en een sloot. De hoofdentree tot het erf bevindt zich aan de Schoutsweg. Een secundaire toegang is aan de Zeedijk gelegen. Deze toegangen treffen elkaar midden op het erf en hebben tesamen een L-vorm. Aan deze L-vorm zijn vrijwel alle objecten gelegen. De siertuin is aan een verbreding van de sloot rechts naast de toegang tot het erf vanaf de Schoutsweg gelegen. In de hoek van de L-vorm is het woonhuis met de brede Vlaamse schuur gesitueerd. Deze schuur beslaat vrijwel het gehele noordoostelijke kwart van het erf. Ten westen van de voorgevel van de Vlaamse schuur staat de grote wagenschuur. De kleine wagenschuur ligt in het verlengde van de grote wagenschuur bijna aan de Zeedijk. Tussen de wagenschuren voert een pad naar het achtererf. Tegenover de wagenschuren staat de kiemschuur.

Waardering

Boerderijcomplex uit 1880, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en en ensemblewaarde.

-\tHet agrarische complex heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een ontwikkeling in de agrarische bouwkunst op Voorne-Putten.

-\tHet complex heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij in Eclectische stijl, alsmede als voorbeeld van een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

-\tHet complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie tussen de verschillende complexonderdelen en vanwege de vrije ligging in het weide- en akkerlandschap ten westen van Zuidland.

-\tHet complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

-\tHet complex heeft enige zeldzaamheidswaarde vanwege de aanwezigheid van een vierbeukige Vlaamse schuur.