Pijnacker G 940
Bij Overgauwseweg 50, 2641 NG te Pijnacker

Inleiding

WAGENSCHUUR behorende bij het complex van de 17de-eeuwse boerderij Vredebest. Tot het monumentale complex behoren ook het toegangshek en de houten hooiberg. De wagenschuur is gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en is opgetrokken in de Ambachtelijk Traditionele stijl. De wagenschuur bevindt zich rechts op het erf, naast een sloot.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond opgetrokken bouwvolume van een bouwlaag onder een met gesmoorde tuile du Nord pannen. De oostelijke voorgevel heeft een wandbekleding van gevlochten riet met daarin twee liggende houten achtruitsvensters en in de topgevel een houten beschot met hooiluik, windveren, makelaar en haanhout. De uiteinden van het beschot zijn decoratief gezaagd. De zuidelijke lange zijgevel heeft gerabatte delen met daarin drie paar wagendeuren. De andere lange gevel, ook in hout opgetrokken, heeft dezelfde vensters als de voorgevel. De achtergevel heeft een houten beschot in de top en is daaronder ingrijpend gewijzigd.

De wagenschuur is van algemeen belang cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als karakteristiek en streekeigen voorbeeld van erfbebouwing.

- vanwege de detaillering en de bijzondere materiaaltoepassing, namelijk riet als wandbekleding.

- vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke en stilistische relatie die de wagenschuur onderhoudt met de andere complexonderdelen.

De wagenschuur is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)