Inleiding

COMPLEX bestaande uit een BOERDERIJ, een toegangsHEK, een WAGENSCHUUR en een HOOIBERG. De boerderij van het hallenhuistype is ouder (17de-eeuws in origine) dan de overige complexonderdelen die gebouwd zijn in de tweede helft van de 19de eeuw in de Ambachtelijk Traditionele stijl. Om het erf loopt aan twee zijden een sloot.

DE BOERDERIJ IS REEDS ALS RIJKSMONUMENT INGESCHREVEN ONDER NUMMER 32262.

Omschrijving

Het hek geeft toegang tot het erf met de boerderij links en de wagenschuur rechts gelegen. De wagenschuur meer naar achteren, de noklijn haaks op de weg, de boerderij meer naar voren met de noklijn parallel aan die van de wagenschuur. De doorgaande weg maakt een flauwe knik ter plaatse van de boerderij. De hooiberg ligt tussen beide gebouwen in.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- vanwege de plaats in de agrarische ontwikkelingsgeschiedenis van Pijnacker.

- vanwege de afleesbare bouwgeschiedenis van de diverse onderdelen.

- vanwege de ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie die de verschillende onderdelen met elkaar onderhouden.

Het complex is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.