Pijnacker G 940
Bij Overgauwseweg 50, 2641 NG te Pijnacker

Inleiding

ToegangsHEK behorende bij het complex van de 17de-eeuwse boerderij Vredebest. Tot het monumentale complex behoren ook een wagenschuur en een houten hooiberg. Het hek is vervaardigd in de tweede helft van de 19de eeuw. Het hek bevindt zich aan de inrit tot het erf.

Omschrijving

Het hek bestaat uit gietijzeren hekpijlers met daartussen de smeedijzeren draaihekken met licht gebogen bovenrand en verticale pijlpuntstijlen. Op de hekpijlers de naam van de boerderij 'VREDE' en 'BEST'. De onderste vakken van het hek, met diagonale versteviging, hebben tussen de lange stijlen, kortere pijlpuntstijlen. De kwartronde zijstukken eindigen in een krul en hebben radiale pijlpuntstijlen die vanuit een kleine cirkel vertrekken.

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als karakteristiek voorbeeld van erfbebouwing.

- vanwege de rijke detaillering.

- vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke en stilistische relatie die het toegangshek onderhoudt met de andere complexonderdelen.

Het toegangshek is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek