Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525219
Complexnummer
518538 - Begraafplaats Stalenberg ong.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82789/106
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Boxmeer K 2350
Sambeek, algemene begraafplaats

Omschrijving

Inleiding

In de noordoostelijke hoek van de algemene begraafplaats van Sambeek staat het ongedateerde GRAFKRUIS van T. Thijssen (+1966). Het kruis dateert waarschijnlijk uit het eerste kwart van de twintigste eeuw.

Omschrijving

Het opengewerkte gietijzeren grafkruis heeft in het centrum een opgebrachte, eveneens gietijzeren afbeelding van de gekruisigde Christus, omgeven door een stralenkrans. Op de kruisbalken verder florale motieven, de tekst: "I N R I" en enkele engelenkopjes.

Waardering

Het gietijzeren grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het gietijzeren grafmonument. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel. Het is gaaf bewaard gebleven. Als onderdeel van een samenhangende reeks gietijzeren grafmonumenten is het zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518538. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkruis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing