Inleiding

De ALGEMENE BEGRAAFPLAATS van Sambeek is gelegen ten westen van de oude kom, aan de noordelijke zijde van de weg Stalenberg en dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De aanleg van de beschermde begraafplaats bestaat uit een omhaagd grafveld met poorten, baarhuis, U-vormig pad en beplanting en een grote reeks nader omschreven gietijzeren grafmonumenten. Met name deze collectie van 25 gietijzeren grafmonumenten, is zeer bijzonder en uniek.

Het complex van de R.K. begraafplaats is van algemeen belang.

Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het gietijzeren grafmonument. Het heeft ensemblewaarden door de samenhang van ommuring, aanleg en de afzonderlijke monumenten. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam. Vanwege de grote en samenhangende reeks gietijzeren grafmonumenten is het zeer bijzonder en uniek.