525257 - Génestetkerk
Oude Delft 100, 2611 CE te Delft

Inleiding

POORTGEBOUW met BOVENWONING behorende bij het kerkcomplex dat verder bestaat uit de naar ontwerp van architect L. Couvée in 1896 gebouwde, Remonstrantse Génestetkerk. Het pand waarin een doorgang is opgenomen naar het achterliggende kerkgebouw, is gebouwd in 1909 naar ontwerp van de als lector aan de Technische Hogeschool verbonden bouwkundige A. van der Lee, en heeft de stilistische kenmerken van de vroeg twintigste-eeuwse Overgangsarchitectuur. Boven de poort aan de Oude Delft bevindt zich een in brons uitgevoerd portretreliëf van dominee P.A. de Génestet, dat is vervaardigd door de beeldhouwer A.W.M. Odé. Het pand maakt deel uit van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

De vanuit een rechthoekige plattegrond in schone baksteen opgetrokken poortwoning telt drie bouwlagen onder een met Bouletpannen gedekte kap, gevormd door een van pironnen voorzien afgeknot schilddak aan de voorzijde en een afgeknot zadeldak aan de achterzijde.

De voorgevel heeft een hardstenen plint en bevat rechts op de begane grond een onder strek met sluit- en aanzetstenen staande deur naar de bovenwoning. De rechtgesloten deur is voorzien van een raam met roedenverdeling en staat boven een hardstenen drempel. Links van deze deur bevindt zich de poortdoorgang naar het achterterrein waar zich de kerk en de kosterswoning bevinden.

De rondboogvormige poort wordt afgesloten met een zware dubbele deur met stijl- en regelwerk. De poort heeft een omlijsting van zandstenen blokken die rond de boog met een profiellijst is afgezet en voorzien van kleine voluten. De omlijsting wordt bekroond door een als sluitsteen fungerende, binnen een zandstenen omlijsting staande bronzen medaillon met het in reliëf uitgevoerde portret van De Génestet. Deze bekroning onderbreekt een geprofileerde cordonlijst, waarboven de twee vensters van de eerste verdieping staan. De vensters zijn rechtgesloten, ze staan onder strekken als die van de deur naar de woning en hebben een roedenverdeling in de bovenramen. De twee vensters van de tweede verdieping zijn identiek aan die van de eerste. De gevel is op de verdiepingen voorzien van hoeklisenen en wordt afgesloten door een houten entablement met tandlijst een geprofileerde gootlijst die rust op klampen. Uit het voorste dakschild steekt een dakkapel met een hoger opgaand, getoogd middenvenster met openslaande ramen, en smalle zijlichten die alle zijn voorzien van een roedenverdeling. De doorgang heeft gepleisterde gevels en een tot het dak met lichtkap doorlopende vide met aangrenzende rechtgesloten vensters en luik. De poortdoorgang is aan de achterzijde voorzien van een stel beslagen dubbele deuren. De huisdeur links hiervan is rechtgesloten en staat onder een strek. Hierboven heeft de gevel een symmetrische indeling met twee vensters met driedelig bovenraam boven het schuifraam in zowel de eerste als in de tweede verdieping en een vergelijkbaar, maar kleiner venster voor de zolderverdieping. De afgeknotte puntgevel is voorzien van een uitkragende daklijst.

Waardering

Het poortgebouw met bovenwoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

Het pand heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een kerkelijk complex dat een bijzondere uitdrukking is van een geestelijke ontwikkeling.

Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke stilistische kenmerken en vanwege de detaillering.

Het pand heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering in het beschermde stadsgezicht van Delft en vanwege de visuele en functionele samenhang met de kerk.

Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Ingangsportaal Remonstrantse Broederschap

Ode, A.W.M. ; Drenthe