525260 - werktuigbouwkunde
Ezelsveldlaan 55, 2611 RV te Delft
Ezelsveldlaan 57, 2611 RV te Delft

Inleiding

Eenvoudige dubbele DIENSTWONING uit 1905-1911 van architect J.A.W. Vrijman in de trant van de Chalet-stijl, onderdeel van het complex Werktuigbouwkunde TU Delft. De woonhuizen behoorden bij het werktuigbouwkundig laboratorium voor de afdeling Werktuig- en Scheepsbouwkunde, dat van 1905-1911 gebouwd werd in de stijl van de vroege Neo-Hollandsche Renaissance naar ontwerp van de Rijksbouwkundige voor de gebouwen van onderwijs J.A.W. Vrijman.

Omschrijving

De dubbele dienstwoning is opgetrokken in baksteen (kruisverband, knipvoeg) vanuit een samengestelde plattegrond. Het bestaat uit een parallel aan de Ezelsveldlaan liggend hoofdvolume, een risalerend volume daarvoor (aan de noordzijde) en twee risalerende volumes aan de zuidzijde. De dienstwoning bestaat uit twee bouwlagen en wordt gedekt door wolfkappen met overstek, die gedekt zijn met blauwe leien in Maasdekking. De twee wolfkappen van de noordelijke risaliet staan haaks op het hoofddak en hebben een gezamenlijke zakgoot. In de oksels van deze volumes bevinden zich de entrees van de woningen in éénlaagse volumes met lessenaarsdaken. De uiteinden van de nokken zijn met zinken pirons bekroond. Ook de nokvorsten en hoekkepers zijn van zink. Voorts zijn er gemetselde schoorstenen. De daklijsten, het voorschot van de topgevels en de schuiframen zijn van hout vervaardigd. De onderdorpels en waterlijsten, die de gevels horizontaal geleden, bestaan uit natuursteen. Er is een lage, gecementeerd plint en het trasraam wordt afgesloten met een doorlopende waterlijst, die tevens dienst doet als lekdorpel van de vensters. De lekdorpels zijn aan de voorzijde van natuursteen, achter van kunssteen. De gespiegelde woningen hebben een symmetrische voorgevel, waarin de hemelwaterafvoer vanuit de gemeenschappelijke goot de scheiding van de woningen visueel benadrukt. De gevel van de risaliet bevat vier rechtgesloten vensters met eenvoudige, bakstenen ontlastingsbogen en boogvelden. Het bovenlicht van de schuiframen is voorzien van gekleurd glas-in-lood. Sierankers verrijken de gevel. Boven de waterlijst op verdiepingshoogte bevinden zich rechtgesloten vensters met driedelige ramen in diepe negge. De stijlen zijn vlak onder de bovendorpel rijker geprofileerd. Het houten beschot in de top vormt aan de onderzijde een zaagtandmotief. In de uitgebouwde woningentrees aan de voorzijde rechtgesloten vensters met zesdelige bovenlichten en aan de beide zijkanten gehoute paneeldeuren met een hardstenen stoep. In de oostelijke en westelijke, licht risalerende kopgevels van het hoofdvolume bevindt zich telkens één schuifraam met glas-in-lood op verdiepingshoogte. De symmetrische, nagenoeg gave achtergevel bevat diverse typen vensters, waaronder een gevelpui met dubbele openslaande tuindeuren met zij- en bovenlichten en geprofileerde latei. Het glas-in-lood is in de bovenlichten van Ezelsveldlaan 55 aanwezig. In de kopgevels van de hoekrisalieten bevinden zich op de eerste laag een deur, gekoppeld aan een venster, beide met bovenlicht en op de verdieping een schuifraam.

Het redelijk gave interieur van de woningen heeft de oorspronkelijk indeling behouden. De kamer-en-suite is echter uitgebroken; paneeldeuren zijn afgetimmerd; enkele verlaagde plafonds aangebracht.

Waardering

Dubbele dienstwoning van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde

- als historisch-functioneel onderdeel van het complex Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit;

- als voorbeeld van een eenvoudige dienstwoning, in een door de Chaletstijl beïnvloedde bouwtrant, en vanwege de kenmerkende hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering en de redelijke mate van gaafheid daarvan.

De woningen hebben stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Ezelsveldlaan en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de omringende bebouwing van Werktuigbouwkunde en de overige, voormalige gebouwen van de Technische Universiteit

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Vrijman, J.A.W. ; Drenthe