525272 - R.K. Kerk Allerheiligst Sacrement
Nassaulaan 2, 2628 GH te Delft

Inleiding

PAROCHIEHUIS met bijbehorende ERFAFSCHEIDING, onderdeel van het kerkcomplex Allerheiligst Sacrament, in 1938-39 gebouwd in de stijl van het Traditionalisme (Bossche School) naar ontwerp van architect ir. H. Thunnissen. Het parochiehuis is via een lager tussenlid verbonden met één van de nevenvolumes ten zuiden van de Sacramentskerk. De zuidoostgevel grenst aan de niet beschermde r.k. school Nassaulaan 2a;2b.

Omschrijving

Ter erfafscheiding bevindt zich vóór het parochiehuis een laag, gemetseld muurtje met ezelsrug, dat aan de westzijde verbonden is met één van de nevenvolumes van de kerk en aan de oostzijde met de zijgevel van Nassaulaan 2a;b.

Het deels onderkelderde parochiehuis bestaat uit een ondiep volume van anderhalve bouwlaag onder een zadeldak, dat dienst doet als tussenlid en een tweelaags hoofdvolume ten oosten daarvan, eveneens met zadeldak. Dit zadeldak wordt doorbroken door drie houten dakkapellen met dubbele vierruits draairamen.

De gevels zijn opgetrokken in geel-grauwe baksteen (Noorsverband). De symmetrische voorgevel (zuidzijde) van het hoofdvolume bestaat uit zeven traveeën. In het midden bevindt zich de entree met aan weerszijden lisenen, die uit rode en gele baksteen bestaan. Voorts bestaat de entree uit een inpandig geplaatste houten deur, een betonnen luifel en een licht getoogd bovenlicht erboven. De rechtgesloten deur is met de panelen met diagonaal geplaatste profielen een variatie op de deuren in de hoofdentree van de kerk. De samengestelde houten ramen bestaan uit draai-, vaste, en klepramen. Zware stijlen in de vorm van een latijns kruis verdelen de vensters in vier delen met onder twee keer vierruitsramen en erboven tweeruits ramen. De tweeruitsramen zijn voorzien van gekleurd glas-in-lood. De lekdorpels bestaan alle uit grestegels. De lateien van de zes rechtgesloten venster op de eerste bouwlaag bestaan uit kunststeen. Op de twee bouwlaag bevinden zich lichtgetoogde vensters. Tussen de vensters bevinden zich baksteen-mozïeken. De uitkragende goot met klossen is van hout. De kopse noordwestgevels van het tussenlid en het hoofdvolume bevatten ronde en rechtgesloten vensters. De zuidgevel van het tussenlid bevat een rond venster en vlak onder de goot een rechtgesloten venster met vier tweedelige ramen.

De asymmetrische achtergevel bevat onder meer een bescheiden uitbouw van één laag waarin zich dubbele tuindeuren en een balkon met dubbele balkondeuren bevinden. Beide deuren zijn uitgevoerd met zij- en bovenlichten. Op de middenas bevindt zich op de verdieping een Frans balkon met een dubbele balkondeur met bovenlichten en een ijzeren hekwerk ervoor. De gevel bevat diverse typen rechtgesloten vensters met enkele - en meervoudige ramen en één enkele deur. Op het dak bevindt zich een dakkapel met dubbele draairamen.

Het grotendeels gave interieur heeft de oorspronkelijke indeling nagenoeg behouden. De centrale entree is verbonden met de haaks daarop liggende centrale gang waaraan diverse kamers gesitueerd zijn, die vroeger dienst deden als spreekkamers en de kamer van de pastoor. Rechts bevindt zich een grote zaal. Op de verdieping bevinden zich de woon- en slaapvertrekken. De constructie bestaat uit betonnen balken en lateien en een gordingenkap. Het beton (uitgevoerd met de ruwe houten bekisting) is in de kelder in het zicht. Volledig in rood en geel betegelde vloeren. Glas-in-lood in traplichten.

Waardering

Het parochiehuis met erfafscheiding, behorende bij het kerkcomplex Allerheiligst Sacrament uit 1938/39 van architect Thunnissen is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een religieuze functie en vanwege de historisch-functionele samenhang tussen de gebouwen;

- als voorbeeld van de bouwstijl, namelijk het Traditionalisme en vanwege de hoge mate van gaafheid van de hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Het parochiehuis heeft als onderdeel van het complex stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Nassaulaan en vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de kerk.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Parochiehuis

Thunnissen, H. ; Drenthe