Inleiding

Complex bestaande uit de r.k. KERK Allerheiligst Sacrament en het bijbehorend PAROCHIEHUIS, beide uit 1938-39 in de stijl van het Traditionalisme (Bossche School) van architect ir. H. Thunnissen van het architectenbureau Thunnissen en Hendricks te 's-Gravenhage i.s.m. J.Th. v. Rossem te Delft, en een PATRONAATSGEBOUW uit 1929 van architect B. Hurm.

Het r.k. Parochiaal kerkbestuur van het Allerheiligst Sacrament te Delft verstrekte de opdracht voor de bouw van kerk en parochiehuis. Het Genootschap tot opvoeding te Roosendaal gaf de opdracht tot de bouw van het patronaatsgebouw. Door de bouw van een groot aantal woningen in de Wippolder ontstond hier de behoefte aan een katholiek kerkgebouw. Na de Eerste Wereldoorlog werd naar ontwerp van Thunissen eerst een hulpkerk opgericht, die van 1921 tot 1940 dienst deed. Inmiddels waren op het driehoekige terrein ook al een kloostergebouw en een r.k. jongensschool verrezen. Ook de hulpkerk werd, na het betrekken van de nieuwe kerk, verbouwd tot school.

Omschrijving

Het complex bestaat uit 3 onderdelen op een driehoekig bouwterrein dat wordt begrensd door het Poortlandplein, de Simonsstraat, de Prins Mauritsstraat en de Nassaulaan.

Het kerkgebouw ligt op een prominente hoek van het Poortlandplein, daar waar de Nassaulaan en de Simonsstraat samenkomen. Dit plein vormt een belangrijke speerpunt in de TU-wijk als knooppunt van belangrijke verbindingswegen. De zessprong van het plein wordt gevormd door de Mijnbouwstraat, de Julianalaan, de Schoenmakerstraat, de Nassaulaan, de Simonsstraat en de voortzetting van de Julianalaan. Tussen de Mijnbouwstraat en de Julianalaan bevindt zich het De Vries van Heijstplantsoen. Schuin tegenover de kerk is de voormalige dienstwoning van de veldwachter gesitueerd. De toren van de kerk is op zijn beurt georiënteerd op de as van de Mijnbouwstraat.

Het parochiehuis bevindt zich ten zuidoosten van het kerkgebouw, aan de Nassaulaan en is via een lager tussenlid verbonden met één van de nevenvolumes ten zuiden van de kerk. Het patronaatsgebouw bevindt zich ten oosten van de kerk aan de Simonsstraat en is via een bakstenen muur aan de noordzijde van de kerk, waartegen een GEB-huisje is gebouwd, met de kerk verbonden.

Waardering

Het complex met de r.k. kerk Allerheiligst Sacrament uit 1938/39, bijbehorende parochiehuis uit 1938/9 en voormalig zusterhuis uit 1929 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een religieuse functie en de functionele samenhang tussen de gebouwen;

- als voorbeeld van een bouwtype, als voorbeeld van de bouwstijl, namelijk het Traditionalisme en vanwege de hoge mate van gaafheid van de hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Het complex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan het Poortlandplein en vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie van de gebouwen onderling.