525352 - Suse's Hoeve
Goudswaard E 1900
Gebrokendijk 6, 3267 LK te Goudswaard

Inleiding

De in een Ambachtelijk-traditionele trant gebouwde BOERDERIJ bestaande uit een woonhuis met Vlaamse schuur maakt deel uit van het complex aan de Gebroken Dijk 6 in de gemeente Korendijk. Het woonhuis werd na een brand in 1937 nieuw gebouwd. De Vlaamse schuur is vermoedelijk halverwege de negentiende eeuw van hout gebouwd, maar is in de eerste decennia van de twintigste eeuw versteend.

Het interieur van het woonhuis is recent (XXd) grotendeels vernieuwd en van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De boerderij bestaat uit een dwarshuis dat vóór een Vlaamse schuur geplaatst is. Beide zijn opgetrokken in gele ijsselsteen.

Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis is gedeeltelijk onderkelderd en voorzien van één bouwlaag onder de kaplaag. Dit dwarshuis heeft een schilddak met grijze pannen en rode pannen op de nok en de hoekkepers. Uit het voorste dakschild twee dakkapellen die zijn voorzien van frontons en klauwstukken. De gevels van het woonhuis zijn gemetseld in kruisverband met strekken boven de rechtgesloten vensters. Simpele muurankers verlevendigen zowel de voorgevel als beide zijgevels. De gelijkmatig verdeelde voorgevel heeft vijf vensters met zesruits-schuiframen en twee kleine keldervensters met diefijzers. Boven de vensters zijn rolluikbakken aangebracht. De entree van het woonhuis bevindt zich in de rechter zijgevel. Links van de vernieuwde deur zijn twee vensters met schuiframen aangebracht. Rechts van de deur bevindt zich het venster van de bijkeuken. Dit dubbele venster met traceringen in onder- en bovenlicht is in de jaren 1930 in deze gevel geplaatst. In de linker zijgevel staan eveneens twee vensters met schuiframen.

De schuur heeft een zadeldak met wolfseinden en gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn gemetseld in kruisverband met rollagen rondom de schuurdeuren en vensters. In de rechter zijgevel staan dubbele inrijdeuren met een vaste middenstijl en een bovenlicht met staande roeden. De achtergevel van de schuur bevat eveneens dubbele inrijdeuren, een kleine deur en twee halfronde vensters. De linker zijgevel is slechts voorzien van enkele kleine openingen en een vernieuwd dubbel venster. De schuur is gebouwd rondom zes H-gebinten. De schuur kent nog de oorspronkelijke indeling met een koeienstal tegen de lage zijwand, een paardenstal achterin en plaats voor hooiopslag onder de kap.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tDe boerderij heeft cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een gemengd agrarisch bedrijf met een zeer grote Vlaamse schuur, die karakteristiek is voor de Zuid-Hollandse eilanden. Hoewel de boerderij niet meer als zodanig in gebruik is, vertoont de boerderij nog alle kenmerken van de oorspronkelijke functie.

-\tDe boerderij heeft architectuurhistorische waarde als een voorbeeld van een agrarisch bedrijf in de regionale Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

-\tDe boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de vrije ligging in een bocht van de Gebrokendijk.

-\tDe boerderij heeft enige zeldzaamheidswaarde vanwege de zeer grote Vlaamse schuur die is voorzien van zes H-gebinten en vanwege de compleetheid van het erf met (intact) zomerhuis.

-\tDe boerderij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur en het inetrieur van het bedrijfsgedeelte.