Inleiding

Het BOERDERIJCOMPLEX genaamd "Suse's Hoeve" ligt aan de Gebrokendijk in de gemeente Korendijk. Op deze voormalige pachtboerderij heeft tot voor kort vier generaties lang dezelfde familie gewoond en gewerkt. De BOERDERIJ bestond oorspronkelijk, te oordelen naar de bouwsporen, uit een Vlaamse schuur met ervoor geplaatst langshuis. Dit laatste is rond 1937 na een brand vervangen door een dwarshuisop rechthoekige plattegrond. Op het erf bevinden zich een nog grotendeels gaaf ZOMERHUIS annex KARNHUIS, eveneens op een rechthoekige plattegrond, een TOEGANGSHEK en enkele later bijgebouwde houten schuurtjes.

De boerderij heeft sinds kort geen agrarische functie meer maar wordt gebruikt als woonhuis. De houten schuurtjes zijn van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het complex is gesitueerd op een hoekperceel in een bocht van de Gebrokendijk op een rechthoekig erf. Het erf, temidden van weiland en bomen, is verhard met grind. Een smeedijzeren toegangshek met gecanneleerde pijlers - met aan de linkerkant de naam van de hoeve - en een sierbekroning geeft toegang tot het erf. Op de spijlen van het hek staan decoratieve punten en onder een halfronde regel krulwerk.

De boerderij staat midden op het erf. De nok van het dwarshuis ligt parallel aan de weg, de nok van de Vlaamse schuur ligt loodrecht op de weg. Vóór het woonhuis staan drie leilinden. Rechts van het woonhuis met bedrijfsgedeelte is het zomerhuis gesitueerd met de nok evenwijdig aan die van de Vlaamse schuur, hiervoor één leilinde. Tussen zomerhuis en woonhuis loopt een grindpad naar het achtererf. Rechts achter op het erf bevinden zich enkele eenvoudige houten schuurtjes. Links van het woonhuis ligt een grasveld.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tHet complex heeft cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een gemengd agrarisch bedrijf met een zeer grote Vlaamse schuur, een schuurtype dat karakteristiek is voor veel boerderijen op de Zuid-Hollandse eilanden. Hoewel de boerderij niet meer als zodanig in gebruik is, heet het alle oorspronkelijke kenmerken behouden.

-\tHet complex heeft architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een agrarisch bedrijf met opstallen in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

-\tHet complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang tussen de samenstellende complexonderdelen en vanwege de vrije ligging aan een bocht in de Gebrokendijk.

-\tHet complex heeft enige zeldzaamheidswaarde vanwege de aanwezigheid van een zeer grote Vlaamse schuur, die is voorzien van zes H-gebinten en vanwege de compleetheid van het erf met (intact) zomerhuis.

-\tHet complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.