Goudswaard E 1750
Oudendijk 36, 3267 LS te Goudswaard

Inleiding

De WAGENSCHUUR, die behoort bij het complex Oudendijk 36, is waarschijnlijk gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. De wagenschuur is een voorbeeld van een opstal in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De zolder werd waarschijnlijk gebruikt voor opslag van hooi of zaad.

Omschrijving

De rechthoekige wagenschuur ligt aan de linkerkant van en met de nok evenwijdig aan de Vlaamse schuur. De schuur met tuitgevel heeft uit rode baksteen opgetrokken gevels en staat onder een zadeldak met grijze Hollandse pannen. Het object telt één bouwlaag. In de voorgevel staan twee paar openslaande schuurdeuren en een luik met aan weerszijden getoogde vensters met ijzeren raam. De rechter zijgevel heeft een dergelijk venster en drie paar schuifdeuren, die vermoedelijk van latere datum zijn.

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemble-waarde.

-\tDe wagenschuur is van cultuurhistorische waarde als een karakteristiek onderdeel van een bijzondere uitdrukking van de agrarische bouwkunst in de Hoekse Waard.

-\tDe schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de fraaie ligging onder aan de dijk.

-\tDe schuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)