Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX voor gemengd bedrijf ligt onderaan de Oudendijk in een bocht in deze dijk. Het complex is gebouwd rond 1880 en bestaat uit een WOONHUIS met een VLAAMSE SCHUUR met zijlangsdeel in het verlengde van daarvan en voorts een WAGENSCHUUR, een VARKENSHOK en een TOEGANGSHEK en een recent (XXd) gebouwde silo. Voor het woonhuis ligt een deels vernieuwde tuin. Het woonhuis is gebouwd in Eclectische stijl, de overige onderdelen in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De silo is niet van belang voor de bescherming.

Omschrijving

De boerderij is gesitueerd op een rechthoekig erf dat ligt in een bocht van de Oudendijk. De voorgevel van het woonhuis is naar de dijk gericht. Vóór het erf loopt een smalle sloot, rond het erf staan bomen. Het geheel is toegankelijk via een oprijlaan vanaf de dijk. Aan het begin van de oprijlaan staat een smeed- en gietijzeren hek met holle bovenregel en sierpunten op de spijlen. Langs de oprijlaan staan hagen, voor het woonhuis ligt een tuin met bomen en heesters. Het woonhuis met Vlaamse schuur en de wagenschuur zijn aan weerszijden van de oprijlaan gesitueerd, die verder gaat als pad naar het achtererf. Aan de rechter kant van het achtererf is een silo geplaatst. Rechts van het woonhuis staat het varkenshok.

Waardering

Het agrarisch complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tHet complex heeft cultuurhistorische waarde als een karakteristieke uitdrukking van een agrarisch bedrijf op de Zuid-Hollandse eilanden .

-\tHet complex is van architectuurhistorisch belang omdat de boerderij een rijk uitgevoerde versie is van een voor de regio gangbaar type.

-\tHet complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie tussen de diverse complexonderdelen en vanwege de bijzondere ligging, in de bocht van de dijk.

-\tHet complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.