525390 - De Nederlanden
Schiedam L 544
Lange Nieuwstraat 109, 3111 AE te Schiedam
Lange Nieuwstraat 111, 3111 AE te Schiedam
Lange Nieuwstraat 113, 3111 AE te Schiedam
Lange Nieuwstraat 115, 3111 AE te Schiedam

Inleiding

Rij van twee maal drie WOONHUIZEN, deel uitmakend van het complex van het distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebouwd in 1851 in Eclectische trant.

Omschrijving

De woonhuizen zijn gesitueerd aan de Lange Nieuwstraat aan weerszijden van het poortgebouw dat het achterliggende distilleerderij-handelsentrepot ontsluit.

De woningen zijn elk opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en tellen twee bouwlagen en een kapverdieping. Het woningblok heeft een langskap-zadeldak bedekt met pannen en een roodbakstenen lijstgevel in kruisverband. De gevellijst heeft gedeeltelijk nog de originele gesneden voluutconsoles en een paneelindeling. De eenvoudig opgezette gevel wordt geleed door een reeks van smalle deuren met daartussen steeds twee schuifvensters met hardstenen onderdorpels op de begane grond en op de verdieping erboven telkens drie schuifvensters. Hier en daar bevinden zich nog de originele bovenlichten met glas-in-lood.

Waardering

Woonhuizen, deel uitmakend van het complex distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebouwd in 1851 in Eclectische trant, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische, beeldbepalende en ensemblewaarde.