Inleiding

Voormalig complex DISTILLEERDERIJ-HANDELSENTREPOT "De Nederlanden", gebouwd in 1851 in een sobere utilitaire en Eclectische stijl, bestaande uit PAKHUIZEN, een POORTGEBOUW en aan weerszijden daarvan aansluitend twee maal drie WOONHUIZEN.

Omschrijving

Sober vormgegeven entrepotcomplex gelegen tussen de Nieuwe Haven en de Lange Nieuwstraat, bestaande uit een dubbele rij van vier pakhuizen, met als geheel een U-vormige plattegrond rond een toegangsstraat, ontsloten door het poortgebouw aan de Lange Nieuwstraat. Aan weerszijden van het poortgebouw zijn twee maal drie woonhuizen gesitueerd.

Het poortgebouw geeft toegang tot de binnenstraat waaraan ter weerszijden vier pakhuizen gespiegeld ten opzichte van elkaar zijn gesitueerd. De straat leidt tot een doorgang die het complex verbindt met de loswal aan de Nieuwe Haven.

Het geheel is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband.

Waardering

Complex distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", bestaande uit pakhuizen, poortgebouw en woningen, gebouwd in 1851 in een sobere utilitaire en Eclectische stijl, van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische, beeldbepalende en ensemblewaarde.