Schiedam C 1194
Westvest 92, 3111 BZ te Schiedam

Inleiding

Kerkelijk bijgebouw met KOSTERSWONING en CATECHISATIELOKAAL behorende bij het kerkelijk complex van de Nederlandse protestantenbond naar ontwerp van H. Evers uit 1909.

Omschrijving

Het bijgebouw heeft een rechthoekige plattegrond en omvat twee bouwlagen met kapverdieping onder een half schilddak. Het pand is vijf vensterassen breed. Aan de westzijde hebben de zuid- en noordgevel over de breedte van één travee een steekkap met puntgevel. Deze travee is hoger opgetrokken en de top kraagt uit aan de westzijde. Aan de zuidgevel bevindt zich in deze travee de entreepartij met ver uitkragende, houten zadeldakvormige overkapping, gedragen door houten consoles. Hierboven bevindt zich een rondboog spaarveld van metselmozaïek waarin een venster is opgenomen en een tegeltableau met de tekst 'VROOMHEID VRIJHEID' en het monogram NPB. De vier kruisvensters, met houten stijlen en nog gedeeltelijk (bovenin) met roedenverdeling, van de begane grond zijn voorzien van metselmozaïek in het boogveld. De verdieping is in 1947 voorzien van schuifvensters met in het bovenvlak een houten roedenverdeling, ter vervanging van de oorspronkelijke vensters die tevens in het benedenvlak voorzien waren van een roedenverdeling.

De westgevel heeft zowel op de begane grond als op de verdieping vier gekoppelde rondboog spaarvelden, waarvan de buitenste van de verdieping zijn voorzien van kruisvensters met roedenverdeling. De terugliggende vlakken van de overige spaarvelden zijn voorzien van tegels. De noordgevel is nagenoeg blind, alleen in de steekkap bevind zich een vierkant venster.

Aan de noord- en zuidgevel bevinden zich ter hoogte van de steekkap gemetselde schoorstenen. Aan de noordgevel is tevens een schoorsteen in de oostelijke hoek.

In het interieur zijn geen waardevolle elementen bewaard gebleven.

Waardering

Kerkelijk bijgebouw met kosterswoning, catechisatielokaal en bestuurskamer gebouwd in 1909 in Neo-Romaanse trant naar ontwerp van H. Evers, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, stedenbouwkundige, beeldbepalende en ensemblewaarde. Tevens van belang binnen het oeuvre van H. Evers.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Kosterswoning Bijgebouw met o.a. kosterswoning en catechisatielokaal

Neo-Romaanse stijl

Evers, H. ; Tjalling III