Inleiding

Complex bestaande uit een ZAALKERK en een kerkelijk bijgebouw met onder meer een KOSTERSWONING en een CATECHISATIELOKAAL van de Nederlandse Protestantenbond in Neo-Romaanse trant, gebouwd in 1909 naar een ontwerp van H. Evers en geïnitieerd door François HaverSchmidt, ook bekend als de dichter Piet Paaltjens, vooraanstaand lid van de Schiedamse vrijzinnige geloofsgemeenschap. De tuin bij de kerk is voorzien van een HEK.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een vrijstaande zaalkerk, door een lager tussenlid verbonden met een haaks op de kerk staand bijgebouw waarin kosterswoning, bestuurskamer en catechisatielokaal waren ondergebracht. Het complex is voorzien van een tuin en gesitueerd op een rechthoekig perceel dat is gelegen aan het Westvest en de Walvisstraat, tegenover de korenmolen 'De Walvisch'. De hoogte van de kerktoren is gerelateerd aan de stelling van de molen.

Kerk en kerkelijk bijgebouw zijn opgetrokken in grauwe baksteen in staand verband en zijn voorzien van rondboogvensters en zadeldaken belegd met rode dakpannen. De rondboog rollagen zijn voorzien van hardstenen aanzetstenen. Ook de waterdorpels zijn van hardsteen. De entreepartijen van de kerk en het dienstgebouw hebben beiden een uitspringende portiek met rondboogomlijsting, bekroond door een zadeldak, en zijn opgenomen in een hoger opgaande travee met steekkap.

Het tussenlid bestaat uit een overdekte gang met entree en heeft aan de zuidzijde een dubbele deur met rondboogbovenlicht en spaarvelden bovenin de gevel.

De tuin is aan de rooilijnen voorzien van een ijzeren hekwerk met draaideuren en gesmede sierknoppen, eveneens ontworpen door H. Evers.

Waardering

Kerkelijk complex bestaande uit een kerk en een bijgebouw met kosterswoning, en bijbehorend hekwerk, gebouwd in 1909 in neo-Romaanse trant naar ontwerp van H. Evers, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, stedenbouwkundige, beeldbepalende en ensemblewaarde. Tevens van belang binnen het oeuvre van de architect H. Evers.