516606 - Graven complex
Megen, Kerkhof, Schoolstraat

Inleiding

Het GRAFMONUMENT van B. Libotte is gesitueerd op het R.K. kerkhof van Megen, dateert uit 1859, bestaat uit een hardstenen zerk en wordt omgeven door een neogotisch smeedijzeren hekwerk.

Omschrijving

De in verschillende stukken gebarsten hardstenen zerk is voorzien van de inscriptie: "Rustplaats / van den weledelen heer / B. Libotte / Burgemeester van Megen / geb. te Winsen den 27 Aug 1805 / overl. te Megen den 16 Oct. 1859 / Dat hij ruste in vrede". Het smeedijzeren hekwerk is aan de bovenzijde voorzien van spitsbogen en hangt aan een viertal smeedijzeren hoekkolommen, gesteld op hardstenen poeren.

Waardering

Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als specimen van katholieke grafcultuur, in het bijzonder als voorbeeld van de wijze waarop de katholieke elite zich bediende van historiserende stijlelementen als representatiemotief. Het heeft kunsthistorische waarde als voorbeeld van de atelierproductie en vanwege de vormgeving. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument