Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525767
Complexnummer
521828 - Complex Julianalaan
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82625/153
Kadastrale aanduiding
Capelle O 215
Julianalaan 15, 5161 BA te Sprang-Capelle

Omschrijving

Inleiding

De SCHUUR is gebouwd in streekeigen stijl en ligt direct in het verlengde achter de boerderij en is gebouwd aan het begin van de negentiende eeuw of het einde van de achttiende eeuw (1791?).

Omschrijving

De hoge éénlaagse schuur heeft een rechthoekige plattegrond en een wolfsdak met riet. De borstweringen zijn nu opgemetseld van handvorm en machinale baksteen, verder zijn drie gevels ingevuld met gepotdekseld hout. In de voorgevel bevinden zich twee vierruits raampjes in de nok, in de achter- en linkerzijgevel houten staldeuren en een halfrond raam in de rechterzijgevel.

In de achtergevel diverse stalramen en een rond raam.

De schuur is voorzien van een anker/dekbalkconstructie. Inwendig bevindt zich onder andere een inscriptie "W VD H Ao 1791".

Waardering

De schuur is van algemeen belang. De schuur is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in de Langstraat. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gaafheid. De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ligging en is als zodanig van belang voor het aanzien van de streek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521828. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1810
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden