517075 - Jachthuis, woning en bakhuisje.
Bergen op Zoom E 2179
Molenzichtweg 14, 4624 RC te Bergen op Zoom

Inleiding.

Het BAKHUISJE werd gebouwd in 1902 in opdracht van W.F.C.J. Eerens naar ontwerp van C. de Rooij. Het ovengedeelte is verdwenen. Het bakhuisje bevindt zich op het erf van de woning met stallen uit 1901 en is geplaatst aan de oostzijde van het erf.

Omschrijving.

Het eenlaagse gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak waarop rode Oudhollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met rechte muurankers. In de korte voorgevel is een paneeldeur met een raampje aangebracht. De overige gevels zijn blind. Aan de achterzijde is de ovenaanbouw verdwenen, de plaats ervan is in het metselwerk nog te onderscheiden. Op de nok bij de achtergevel staat een vierkante bakstenen schoorsteen.

Waardering.

Het bakhuisje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een ruimtelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van landhuizen in de bosrijke omgeving van de stad en is van belang als zeer laat voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het bakhuis. Het geheel heeft ensemblewaarde wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de groenvoorzieningen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Rooij, C. de ; Noord-Brabant