Tjalleberd A 10045
Heideburen 97, 8441 GN te Heerenveen

Omschrijving onderdeel 1 (Heideburen 97): HOOFDGEBOUW (Huize Voormeer).

Het huis is ontstaan in 1753-1755 in opdracht van Anna Maria de Jong en de vervener Nicolaas van Heloma, ter vervanging van een 16de-eeuws huis. In aanzien een blokvormig hoofdgebouw op vierkante grondslag bestaande uit een voor- en achterhuis, opgetrokken in bruinrode baksteen onder twee met geglazuurde Oud-Hollandse pannen gedekte schilddaken met schoorstenen op de nokeinden. In 1846 is het voorhuis met een verdieping verhoogd en zijn de vensters van een empire-indeling voorzien. Vanuit de meer representatieve zijde van de parkaanleg (straatzijde) vertoont het huis zich als een traditioneel 19de-eeuws herenhuis en vanuit het park is de 18de-eeuwse bouwmassa nog manifest. De straatzijde wordt gekenmerkt door een regelmatige vijf traveeën brede gevelpartij met centraal een hoge hardstenen trap en een omlijste ingang met paneeldeur en gesneden bovenlicht in Louis-XVI stijl. De PLATTEGROND van het hoofdgebouw is nagenoeg oorspronkelijk. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: op de bel-etage: de hal met grote witmarmeren plavuizen, rijk geornamenteerde stucplafond in Louis-XV stijl, gestukadoorde alliantiewapen en spiegelmonogrammen boven de deuren, de rechter voorkamer met rijk geornamenteerd stucplafond waarin de zon en de vier jaargetijden zijn weergegeven en 18de-eeuws goudleerbehang, de zaal en zijkamer in het achterhuis met rijk geornamenteerde stucplafonds in Louis-XV stijl waarin vogels, een arend en wolken zijn verwerkt, en rijk geornamenteerde gestukadoorde schouwboezem en twee buffetnissen; in het souterrain: de keuken in het achterhuis met grote Ölandtegels, stookplaats, oven, koperen pompen, bedstede en kasten.

HOOFDGEBOUW (Huize Voormeer) is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur;

- vanwege de bewaard gebleven inwendige plattegrond en indeling van de binnenruimten, waardoor het gebouw als zodanig een karakteristiek voorbeeld is van een rijk 18de-eeuws hoofdgebouw van een buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de 19de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in landschapsstijl.