HISTORISCHE BUITENPLAATS VOORMEER Heideburen 97 te Heerenveen (gemeente Heerenveen)

Omschrijving van het complex: Complex HISTORISCHE BUITENPLAATS VOORMEER. Grotendeels in structuur en in detail bewaarde historische buitenplaats met 18de-eeuws HOOFDGEBOUW (1), PARKAANLEG, ontworpen in 1849 door L.P. Roodbaard in landschapsstijl (2), TUINHUIS (3) en 19de-eeuwse TUINMANSWONING (4). Het hoofdgebouw (1753-1755) en de tuinmanswoning (1852) zijn ten aanzien van elkaar in de aanleg gesitueerd, op een wijze die typerend is voor kleinere 19de-eeuwse buitenplaatsen met een parkaanleg in landschapsstijl. Aan de voorzijde grenst de aanleg van de historische buitenplaats aan de straat, Heideburen, aan de linker, achter en rechter zijde markeert een sloot de grens van de aanleg met de aanpalende kavels.

Na afbraak van het viaduct en het opheffen van de op- en afrit van de N-32 is de eenheid van de buitenplaats hersteld en konden in het jaar 2000 de restauratie en de gedeeltelijke reconstructie van de tuinaanleg in de geest van Roodbaard worden gerealiseerd.

Waardering De HISTORISCHE BUITENPLAATS VOORMEER is van algemeen cultuur-architectuur- en tuinhistorisch belang: - vanwege het hoofdgebouw, dat een zeldzaam voorbeeld is van een in aanzien blokvormig 18de-eeuws (1753-1755) hoofdgebouw van een kleinschalige buitenplaats; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur van het hoofdgebouw, de oorspronkelijke plattegrond en de aanwezigheid van een aantal waardevolle interieuronderdelen; - vanwege de bij de buitenplaats behorende parkaanleg in landschapsstijl, die een representatief voorbeeld is van een kleinschalige aanleg uit 1849 naar ontwerp van van L.P. Roodbaard; - vanwege de aanwezigheid van een tuinmanswoning die een karakteristiek onderdeel van een buitenplaats vormt.