Tjalleberd K 950
Tjalleberd A 10045
Bij Heideburen 97, 8441 GN te Heerenveen

Omschrijving onderdeel 2 (Heideburen 97) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG.

Grotendeels in structuur en in detail bewaarde kleinschalige parkaanleg in landschapsstijl uit 1849 naar ontwerp van L.P. Roodbaard, waarin oudere elementen (o.a. ronde vijver met heuvel, beukenboom) zijn opgenomen. In 1942 is het terrein door de aanleg van twee rijkswegen aan de westzijde ingekort en tussen het hoofdgebouw en de ten oosten ervan gelegen tuinmanswoning doorsneden. Doordat de wegen inmiddels zijn vervallen zal de eenheid in 2001-2002 worden hersteld. De aanleg kenmerkt zich door een gevarieerde ruimtelijke opbouw, een patroon van slingerpaden, een slingervijver met heuvel (waarop eertijds een tuinprieel stond) en aanplant bestaande uit eiken, beuken, kastanjes, hulst en fruitbomen.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Voormeer IS van algemeen belang:

- als representatief voorbeeld van een 19de-eeuwse kleinschalige aanleg in landschapsstijl naar ontwerp uit 1849 van L.P. Roodbaard;

- vanwege het belang van de aanleg voor de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur, in het bijzonder voor die van de provincie Friesland;

- vanwege de grotendeels nog bewaard gebleven oorspronkelijke structuur;

- vanwege de aanwezigheid van monumentale boomgroepen uit verschillende perioden;