Tjalleberd K 950
Heideburen 99, 8441 GN te Heerenveen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4 (Heideburen 99): TUINMANSWONING. In gepleisterde baksteen opgetrokken tuinmanswoning uit 1852 van één bouwlaag op rechthoekige grondslag onder met riet gedekt schilddak met schoorstenen op de nokeinden. Excentrisch aan de voor(=straat)zijde een eenvoudige toegangsdeur met bovenlicht met sierlijke roedenindeling, geflankeerd door aan de westzijde een venster en aan de oostzijde twee vensters met empireramen met dito invulling van het bovenlicht. De PLATTEGROND van de woning is nagenoeg oorspronkelijk. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de woonkamer met schouw en bedsteden waaronder een kelder. De aan de achterzijde los van de tuinmanswoning gesitueerde berging dateert van omstreeks 1960 en valt buiten de bescherming.

TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Voormeer is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;