Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525986
Complexnummer
525975 - Clingendael
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82991/23
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage X 4207
Bij Clingendaal 1, 2244 VH te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding onderdeel 3.

Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende, samengestelde ijzeren TOEGANGSHEK staat aan het begin van de oprijlaan naar het huis Clingendael aan de Wassenaarseweg. Na de annexatie van het betreffende grondgebied aan Den Haag aan het begin van de 20ste eeuw, is in opdracht van Baronesse M.M. van Brienen een nieuw toegangshek in historiserende trant geplaatst, die de huidige entree tot de voormalige buitenplaats Clingendael markeert.

Omschrijving

Het decoratief opengewerkte en symmetrische smeedijzeren hekwerk, bestaat uit een dubbel, openslaand toegangshek met rechthoekige, door een lantaarn bekroonde hekstijlen en links en rechts ervan een kleiner, enkel toegangshek. Deze zijn bevestigd aan kleinere, eveneens rechthoekige hekstijlen, die krulmotieven als bekroning hebben, maar tevens zijn voorzien van een paneel. Ook de stijlen waarop de vierkante lantaarns zijn geplaatst zijn voorzien van voluutvormig krulwerk. De lantaarns worden afgedekt door ingesnoerde koperen tentdakjes met naaldvormige bekroning. Aan weerszijden van de toegangshekken bevindt zich een ermee verbonden erfscheiding in de vorm van minder hoog opgaande smeedijzeren hekken, geplaatst op uit grauwe baksteen opgetrokken muurtjes met hardstenen dekplaten. De muurtjes buigen aan het uiteinde weg in de richting van het landgoed. De samenstellende hekdelen hebben een doorlopend motief van stijlen en decoratief krulwerk.

Waardering

Het toegangshek van de historische buitenplaats Clingendael is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorisch en de ensemblewaarde:

- als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling en als een belangrijk onderdeel van een der meest vooraanstaande 17de-eeuwse buitenplaatsen in ons land;

- als een belangrijk onderdeel van een groter geheel, welke de entree van de buitenplaats markeert en door de nauwe ruimtelijke visuele en functionele relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats;

- als representatief voorbeeld van een in historiserende stijl vervaardigd toegangshek uit het begin van de 20ste eeuw;

- door de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525975. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1910
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing